Följ Mitsubishi Electric

​Var ska du placera värmepumpen?

Blogginlägg   •   Jul 08, 2019 10:00 CEST

MSZ-LN HERO Vit

När du placerar värmepumpens utomhus- och inomhusdel bör du tänka noggrant. Det kan påverka mycket för både kraft och komfort.

Om du installerar en luft-luft värmepump, överväg placeringen av både utomhusenheten och inomhusenheten. Så, hur undviker du en riktig värmepumpstabbe?

Placering av inomhusdelen

När det gäller inomhusplacering är det viktigaste att få en jämn fördelning av värmen i hemmet. Därför är det en fördel att du börjar från ett stort och öppet utrymme. Det ska också placeras där du vill att det ska vara varmt och gott, och ett rum du vistas mycket i. Det kan till exempel vara kök, vardagsrum eller hall.

När man bestämmer sig för den slutliga positionen måste man också uppmärksamma ljudnivån, även med en tyst värmepump. Nyare värmepumpar brukar inte ha en ljudnivå som stör, och på Mitsubishi Electric säger vi att du inte ska höra värmepumpen, bara känner den.

Om golvet i bostaden i stor utsträckning kännetecknas av öppen planlösning, behöver du en mindre kraftfull värmepump än mer uppdelade bostäder. Du bör också överväga om det är en bra idé med en kraftfull värmepump, eller två mindre kraftfulla modeller. För några bostadshus med två våningar kan det vara lämpligt att välja en luft-luft-värmepump som placeras i en lämplig trappa, så kan dubbla luftriktare sprida värmen på två ställen samtidigt. Det är inte i alla hem det här är ett alternativ, eftersom vissa trappor inte möjliggör en bra fördelning av värmen eller att golven är för stora och du då behöver mycket värmekapacitet. Då kanske du vill välja två maskiner, eller en lösning där du till exempel har två eller tre inomhusdelar på en utomhusenhet. Detta kräver en speciell multi-split utomhusenhet som är anpassad till en sådan lösning.

Hur man placerar utedelen

Utomhusdelen har något mer regler än inomhusdelen. Var särskilt uppmärksam på ljud, närhet till sovrumsfönster och granne, samt väggkonstruktionen där den ska placeras.

Var medveten om ljudet

När det gäller ljud från utsidan är det inte bara dig själv som du måste vara uppmärksam på. Även grannen. Om du planerar att placera utomhusenheten 10 meter eller mindre från din granne, se till att värmepumpen är tyst.

Om du letar efter en tyst värmepump kommer du vanligtvis att få betala ett högre pris. Det är värt att notera att så liten skillnad som 3 decibel kommer att uppfattas av de flesta som märkbar, medan en förändring av 5 till 6 decibel kommer att bli uppenbar.

För att förhindra att utomhusenheten skapar vibrationsljud, bör den helst inte monteras direkt på träväggen. Välj antingen att montera fästena till grunden, eventuellt på ett markstativ. Är det inte möjligt att montera den på ett fundament eller markstativ, är det viktigt att den används speciella vibrationsdämpare avsedda för installation på trä. Vibrationsdämpare bör för övrigt även användas på konsoler till grunden och markstativ.

Stäng inte av den...

För att värmepumpen ska fungera optimalt måste den ha tillräckligt med luft tillgänglig. Därför är det inte en bra idé att placera den i garaget, källaren eller under en veranda där det kan vara lite luftflöde. Om du är en av dem som tycker att utomhusdelen är irriterande att titta på, kan du bygga ett värmepumphus som du målar i samma färg som huset. Om du väljer att bygga själv, se till att huset inte blir för tätt och därmed ger för liten luftcirkulation. Detta kan påverka värmepumpens prestanda negativt.

...Men välj en skyddad plats

Skärma värmepumpen för vind och väder. Snö, regn och andra saker leder till ökat slitage. Om du inte vill skydda värmepumpen med ett hus kan du ta ett tak för det. Utomhusdelen bör också placeras en halv meter ovanför marken.

Fråga experten för rådgivning

Eftersom värmepumpar måste installeras av F-gas-certifierade montörer, kan man också fråga experten för råd. För hur ofta har du en professionell med kompetens inom värmepumpar hemma?

Det är inte bara risk för fel vid installation av värmepumpen själv. Det är också olagligt. Då var det en regeländring som innebar att man måste vara F-gas certifierad. Använd en auktoriserad återförsäljare genom oss. 

https://mitsubishivillavarme.se/mitsubishi-aterforsaljare/

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.