Följ Mitsubishi Electric

Förläng sommaren med en värmepump!

Blogginlägg   •   Jul 22, 2019 16:00 CEST

Förläng sommaren

Om stugan används ofta kan det snabbt löna sig med värmepump istället för äldre uppvärmningslösningar. Dessutom kommer stugan att bli betydligt bekvämare.

Stugor är för många förknippade med opretentiös enkelhet. Det ska vara lite råare med utedass, brist på vatten och kalla rum som behöver en lång tid att bli varma. Måste det verkligen vara så?

I dag ser vi att fler och fler människor som önskar en stuga med ökad komfort - så att avbrottet från vardagen blir mer fri. Många vill idag komma bort från sin tunga vardag, och ser fram emot lediga dagar och semester i moderna stugor. Även om de flesta människor nu flyttat in toaletten och har vatten indraget inomhus, finns det fortfarande många som använder äldre metoder för uppvärmning. En värmepump kan vara den sista biten som gör din stuga komplett.

Därför ska stugan vara utrustad med en värmepump

Värmepumpar blir allt vanligare att hitta i svenska hem, men i stugor är det ännu inte helt självklart. Och det är konstigt med tanke på att en värmepump använder mycket mindre energi för att skapa samma mängd värme som andra uppvärmningsmetoder. Jämför till exempel värmepumpar med elektriska radiatorer, då kan du producera samma mängd värme till fjärdedel av priset.

Luftvatten värmepumpar är speciellt lämpliga för stugor, eftersom de kan användas för mer än att värma utrymmet. De kan också användas för varmvattenuppvärmning. En luft/vatten värmepump använder energi i luften utomhus för inomhusuppvärmning. Värmen fördelas genom ett vattenburet system i golvet, radiatorer eller fläktkonvektorer. Detta leder till en god värmefördelning och håller inomhustemperaturen mycket jämn. Om du väljer att köra värmen i golven kommer du också att kunna njuta av en varm yta som känns bra för kalla fötter.

För både kylning och uppvärmning

Luftluft värmepumpar gör mer än att minska elförbrukningen. Om sommaren blir varm kan värmepumpen även användas för kyla och hålla det svalt och skönt inomhus. Med en luftluft värmepump behöver du bara ta det lugnt, du har nämligen ett toppmodernt luftkonditioneringssystem i stugan.

Det är också lätt att installera luftluft värmepumpar, och när de är på plats kommer du knappt att märka att de är där. Det finns ett antal snygga värmepumpar som passar in med befintlig inredning. Dessutom kan du undvika obekväm placering jämfört med radiatorer.

Öppen spis och ved är mysigt men dyrt!

Det finns få saker som är lika mysiga som att tända en brasa i eldstaden. Det kräver dock lite ansträngning. Veden bör samlas, kapas och klyvas. Även om det är idealiskt kan det ofta ta flera försök innan du har brasan tänd. Snart har du jacka och mössa på dig - medan du väntar på att värmen ska sprida sig.

Om du måste hugga veden själv, se till att den är ordentligt torkad så att den är klar för användning när värme behövs. Att köpa ved i påsar kan snabbt bli en dyr affär - speciellt om du eldar ofta i stugan. Det är inte bara veden som är dyr, det är också vanligt att en öppen spis bara klarar av att utnyttja 10-25% av värmen i träet. Det är mycket att göra, för relativt lite uppvärmning.

Sammanfattningsvis kan vi säga att en öppen spis är otroligt snygg detalj och bra att ha i stugan, men helst i tillsammans med en annan form av uppvärmning.

Ta reda på vilken värmepump som passar din stuga

Alla stugor är olika, så det är inte alltid lätt att hitta den lösning som passar dig bäst. Vissa kommer säkert att dra nytta av en luftluft värmepump snarare än en luftvatten värmepump. Det här är en kostnadsfråga: Hur mycket vill du investera? Det är alltid lämpligt att konsultera en expert innan man fattar ett beslut som kan påverka både kostnader och effektivitet.

Om du överväger att installera en värmepump i stugan, har du kanske fler frågor. 

Kontakta din närmaste installatör:
https://mitsubishivillavarme.se/mitsubishi-aterforsaljare/

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.