Följ Mitsubishi Electric

​Vad är skillnaden mellan luftluft och luftvattenvärmepumpar?

Blogginlägg   •   Feb 18, 2019 09:00 CET

Komplett värme

Är du en av dem som undrar vad skillnaden är mellan luftluft och luftvatten värmepumpar? 

Svaret är ganska enkelt.

Idag finns det många olika uppvärmningslösningar på marknaden för att tillgodose behoven hos både företag och privathem. Några av de mer moderna och kostnadseffektiva lösningarna är värmepumpar.

Fler och fler människor blir medvetna om denna typ av uppvärmning av bostäder, och kanske överväger du att byta till en sådan lösning? Här är det många som måste stanna upp lite - vad är skillnaden mellan de vanligaste värmepumparna i Sverige, luftluftvärmepumpar och luftvatten värmepumpar?

Kort förklarat

I grund och botten följer alla värmepumpar samma princip. De består av en anläggning med ett slutet system som extraherar energi från en källa av en given temperatur, cirkulerar den och överför den till en annan källa. Enkelt sagt, en värmepump är en maskin som använder energi från utomhusluft och omvandlar den till värme eller kyla. Värmepumpar lyckas också generera mer energi än de själva använder.

Det finns flera typer av värmepumpar, men i Sverige är de vanligaste typerna luftluft värmepumpar och luftvatten värmepumpar, vilka båda extraherar energi från utomhusluften.

Den stora skillnaden är att luftluft värmepumpar levererar varm eller kall luft direkt i en byggnad med en fläkt som blåser luft ur innerdelen. Luftvatten värmepumpar gör detsamma, men överför värmen till ett vattenburet system med en plattväxlare och fördelar denna värme genom vattenburen golvvärme och/eller radiatorer. Dessutom kan en luftvatten värmepump användas för att värma kranvattnet i huset.

Luftluftvärmepumpar

I motsats till det många tror är det inte en direkt koppling mellan uteluft och inneluft. Den del av värmepumpen är belägen inne i huset, som är inomhusenheten, suger in luft och antingen kyler eller värmer den luft som blåses tillbaka ut i rummet. Det här är den vanligaste värmepumpen i Sverige. De fungerar bra både i lägenheter, radhus, friliggande hus, parhus och stugan.

De bästa luftluftvärmepumparna kan extrahera energi från utsidan även om det är väldigt kallt. Detta gör att de kan användas över hela landet och kommer att tillgodose energibehovet under en stor del av året. Gemensamt för alla värmepumpar som extraherar energi från utomhusluften är att de levererar mindre värme, desto kallare det är, så på de kallaste dagarna måste man beräkna med extra värme. Dessa värmepumpar har en förväntad livslängd på mellan 12 och 15 år, sett till att de installeras enligt föreskrifterna och underhålls.

Det är inte heller ovanligt att ha betalat av en sådan värmepump efter mellan tre och sex år. Efter återbetalningstiden, kan du uppleva en nettovinst på flera tusen kronor varje år jämfört med alternativa energikällor.

Fördelar med luftluftvärmepumpar

Det är lätt att installera och använda luftluft värmepumpar. De ger även jämn värme, samtidigt som de används för kyla på sommaren. Denna typ av värmepump ger också ett bättre inomhusklimat genom att filtrera bort damm och partiklar från luften. Det är också mycket miljövänligare med värmepumpar än traditionell förbränning som använder fossila bränslen. Luft-värmepumpar är därför ett bra val för de flesta hushåll.

Ändå är det viktigt att komma ihåg att om du bor i områden med mycket låga temperaturer, skulle det vara förnuftigt med en extra källa till uppvärmning. Så om du köper en luftluft värmepump, ta inte bort rören och släng ut eldstaden, det kan vara bra att ha ett alternativ de kallaste dagarna.

Luftvattenvärmepumpar

Med en luftvatten värmepump kan du spara upp till 70 procent energi jämfört med mer traditionella lösningar. Förutom att värma hemmet via vattenburen golvvärme, radiatorer eller fläktkonvektorer, kan luftvatten värmepumpar också värma upp kranvatten. Det finns två typer av luftvatten värmepumpar, split eller package lösning. I en split-lösning är det gas medan package är vatten mellan inne och utedel.

Luftvatten värmepumpar, som luftluft värmepumpar, har en förväntad livslängd på 12 till 15 år, förutsatt att den installeras och underhålls ordentligt. Det finns lite längre förväntade återbetalningstid på denna typ av värmepump, men för de flesta har betalat sig själv om 5 till 10 år. Även här kan du uppleva en nettovinst på flera tusen kronor efter avbetalningen.

Fördelar med luftvattenvärmepumpar

Många svenskar upplever att de måste byta tidigare installerade värmesystem om de för närvarande använder lösningar som kräver fossila bränslen. Skulle du ersätta en gammal oljepanna skulle det vara vettigt att installera en luftvatten värmepump. Om du ska bygga ett nytt hem finns det också många som tror att en luftvatten värmepump är det bästa valet.

Förutom att värma rummen i hemmet kommer en luftvatten värmepump också värma kranvattnet. Värmefördelningen och komforten som du får i ditt hem med denna typ av värmepump är också en av de bästa på marknaden. Dessutom är denna typ av värmepump också mycket miljövänlig.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.