Följ Mitsubishi Electric

​Smarta spartips – undvik chock när du får elräkningen

Blogginlägg   •   Apr 29, 2019 10:00 CEST

Sänk värmen

Pengar som sparas är pengar som tjänas. Följande tips för att spara el är inte bara bra för din plånbok - de gynnar också miljön.

Det behövs inte många förändringar för att spara stora summor på lång sikt. Ingen av oss tycker kanske om att få elräkningen, men de flesta av oss kanske mår bra av att se sparkontot växa. Med bra beslut och smarta val kan du odla den känslan ännu oftare.

Spara vatten – installera snåldusch

Uppvärmning av vatten förbrukar mycket el, vilket kommer att visas på elräkningen. Om du vill betala mindre, försök att begränsa användningen av varmt vatten. Det handlar om att använda varmvatten, men det enklaste är kanske att duscha snabbare, använda kallare vatten och överväga att installera en snåldusch.

Försvinner värmen bara ut?

Mycket värme försvinner genom fönster med luftläckor. Detta är önskvärt att undvika, eftersom vi redan spenderar mycket på värme varje vinter. Kontrollera alla fönster i ditt hem och se till att du inte har några läckor. Om du hittar någon, överväg att sätta in tätlister.

Även om du har tätlister betyder det inte att de alltid löser problemet. Dessa kan vara dåliga över tiden. Byt ut om de är hårda.

Byt ut glödlamporna

LED-lampor är bättre än vanliga glödlampor, vilket ger dig cirka 80 % per ljus för dina pengar. Anledningen till det är att de bara släpper ut ljus, inte värme. Dessutom håller de mycket längre. En LED-lampa kan leva så länge som mellan 50-80 000 timmar. Faktum är att en LED-lampa kan spara 90 % av elförbrukningen om du jämför dem med halogenlampor.

Sänk värmen

Det säger kanske sig självt, men om du sänker värmen och låter huset ha en lägre temperatur kan du spara lite el. Hur mycket du sparar på detta kommer att variera, men experter uppskattar att du sparar ca 5 % på uppvärmningen per grad.

Vill du ha det varmare i vardagsrummet? Då kan man överväga att dela huset i zoner. De flesta av oss behöver inte ha det varmt i alla rum. Sovrummet är ett rum där du kan sänka värmen, då många sover bättre i ett svalare rum.

Stäng av det du inte använder

TV som är på som bakgrundsbrus, en spelkonsol i vänteläge och ett väl upplyst kök som ingen är i? Många av oss är dåliga på att stänga av de enheter som vi inte använder. En enkel vana att byta. Slå av ljuset när du lämnar ett rum, låt inte varmvattnet rinna och stäng av de apparater du inte längre använder.

Använd köket smart

För energibesparing i köket finns några fantastiska enkla tips du kan följa.
De är faktiskt inte alls svåra att genomföra:

  • Fyll diskmaskinen innan du sätter på den.
  • Lämna inte kylskåpsdörren öppen.
  • Använd locket på kastrullen när du ska koka något.
  • Stäng av plattan på spisen precis innan maten är klar.
  • I köket gäller naturligtvis samma spartips som i resten av huset. Stäng av ljuset och slösa inte på varmvatten.

Byt till värmepump

Visste du att till största delen går elen till uppvärmning? Med andra ord, här finns pengar att spara. Med effektivare uppvärmning kommer det synas på elräkningen. Dock är det individuellt hur mycket du faktiskt sparar, eftersom varje familj har olika vanor. Vid installation av värmepump för att ersätta traditionell elvärme är det inte ovanligt att spara över 9000 kWh om året eller mer. Detta gäller särskilt om du bor i ett område med kalla vintrar. I kronor beror besparingen på husets storlek, isolering, klimatet utanför, om värmepumpens modell och dimension är optimal med tanke på bostaden och hur höga elpriserna är i allmänhet.

https://mitsubishivillavarme.se/

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.