Följ Mitsubishi Electric

​Pollenallergi? Så överlever du säsongen

Blogginlägg   •   Mar 04, 2019 10:00 CET

Pollenallergi

Pollenallergi, höfeber och säsongsallergi; kärt barn har många namn. Är du bland de 30% av Sveriges befolkning med allergiska reaktioner på våren? Oroa dig inte - det finns råd!

Cirka 30% av befolkningen upplever mer eller mindre allvarliga besvär som följd av pollenallergi. Allergin beror på en reaktion på vissa proteiner som finns i pollen från träd, gräs och ogräs. Typiska symptom är rinnande näsa och kliande ögon.

De pollentyper som är störst bland pollenallergiker i Sverige kommer från träslaget, hassel och björk. Också olika typer av gräs, särskilt timotej och hundgräs, är störningskällor.

Fler och fler människor får pollenallergi. Är du en av dem? Då kan dessa tips kan hjälpa dig till ett bättre liv i pollensäsongen.

Ta medicin mot pollenallergi i god tid

Antihistaminer hjälper de flesta människor med pollenallergi. Du kan köpa det på apoteket eller i affärer utan recept. Om du behöver större doser eller är väldigt besvärad kan du få medicin på recept.

Det är viktigt att du tar medicinerna regelbundet och förebyggande, även de dagar du inte är så besvärad. Följ läkarens instruktioner och starta behandlingen tidigt om du drabbats hårt.

Rengöring, rengöring, rengöring

När pollensäsongen meddelar sin ankomst, då är det bara förbereda sig för att tvätta mycket. Du kan faktiskt spara en hel del irritation genom att vara noggrann rengöring.

Dessutom är det klokt att komma ihåg att pollenkornen fäster i hår och kläder. Skölja håret kan därför vara svårt. Tvätta även ansiktet och byt till rena kläder efter att du har varit ute.

Håll fönster stängt - använd ventilationssystemet

På dagar med mycket pollen bör du undvika att öppna fönstren. På kvällen eller natten kanske du vill ventilera lite, men du kommer alltid släppa in pollen.

Alternativt kan du skaffa Miniventilation. Dessa har bra filterfunktioner, perfekt för allergiker. Du behöver inte ventilera, eftersom de ger kontinuerligt luftutbyte för en friskare inomhusmiljö. Ventilationen behöver bara ett enda rör i väggen och kan monteras i befintlig ventilationslucka. Kom ihåg att byta filter i ventilationssystemet före och efter pollensäsongen.

Värmepump? JA!

Miniventilation är, som nämnts, lysande för att minimera pollenspridning i hemmet. En värmepump är inte så dum heller. Du kan använda kylfunktionen på varma sommardagar. Då behöver du inte öppna fönster för att kyla ned och det betyder mindre pollen.

För dem som har pollenallergi är ett allergifilter nästan en nödvändighet att räkna i pollensäsongen. Test visar att filtren kan fånga 94% av allergenerna från luften.

Effekten av allergifilter beror på ett antal faktorer. Det kan till exempel vara hur stor rummet värmepumpen är, var den sitter och yttre påverkan. Luften kommer i alla fall att bli mycket bättre, så att de med konstant rinnande näsa och röda ögon från maj till augusti kan må bra i sitt eget hem.

Läs mer om Plasma Quad-filter

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.