Följ Mitsubishi Electric

Hur väljer du rätt värmepump för ditt hus?

Blogginlägg   •   Aug 05, 2019 10:00 CEST

Mitsubishi Electric Värmepumpar

I takt med ökad efterfrågan på värmepumpar utvecklas nya sorter och modeller ständigt. Hur vet du som konsument vilken värmepump som passar dig bäst?

Att ha en fullständig översikt över värmepumpsmarknaden kommer sällan att ske över natten. Marknaden utvecklas ständigt, och det kan därför vara en utmaning att välja. Lyckligtvis finns det svar för dem som letar efter den perfekta värmepumpen för deras behov.

Undersök dina alternativ

Det goda valet ligger i detaljerna. Gör noggrann efterforskning och hitta den värmepump som passar bäst för din användning med denna checklista.

Huset

Ett dåligt isolerat hus kommer att göra andra krav än ett hem som är välisolerat. Dessutom kommer saker som storlek på hemmet och planlösning också spela in. Om planlösningen i stor utsträckning är öppen, behöver du en mindre kraftfull värmepump än mer uppdelade bostäder. Således, om det lönar sig med en kraftfull värmepump, eller två mindre kraftfulla modeller varierar från bostad till bostad.

Med andra ord kräver en lägenhet mindre värmepump än vad en villa kräver. För några bostadshus med två våningar kan det vara lämpligt att välja en luft-luftvärmepump. Sedan placerar värmepumpen i en lämplig trappa, så kan värmepumpar med dubbla luftriktare skicka värmen till två ställen samtidigt. Det är inte alla hem det här är ett alternativ, eftersom vissa trapphus inte gör det möjligt att fördela värme både uppe och nere. Då kanske du vill välja en lösning där du till exempel har två eller tre inomhusenheter på en utomhusenhet. Detta kräver en speciell split utomhusenhet som är anpassad till en sådan lösning.

Geografi

Klimatet där du bor kommer att hjälpa dig att bestämma vilken typ av värmepump du behöver. Det kan säga sig själv, men kalla platser i landet kommer att kräva en värmepump med mera kraft. En person som bor i Norrland har naturligtvis andra behov än en person som bor i Skåne.

De bästa luft-luftvärmepumparna kan extrahera värme från luften, även om det är väldigt kallt. Det innebär att de kan användas över hela landet och täcker energibehovet under större delen av året.

Kännas, inte höras

Vi människor har olika trösklar för vad vi upplever som buller. För vissa slingrar ljudet bara in i bakgrunden och är inte störande, medan för andra kan även låga ljudnivåer orsaka huvudvärk. Därför bör ljudnivån på inomhusenheten också beaktas om luft-luftvärmepumpen placeras där familjen oftast vistas i hemmet. Nyare värmepumpar brukar inte ha en hög ljudnivå, och på Mitsubishi Electric säger vi att värmepumpen ska kännas, inte höras.

Skydd bör också beaktas. Om du planerar att placera utomhusenheten nära din granne, se till att värmepumpen är av tyst sort. Därför kontrollera alltid ljudnivån när du väljer en värmepump om du bor i tätbefolkade områden. Här varierar det mycket från varumärke till varumärke, och det ger ofta att gå upp i prisklass.

Utseende

För många är hur värmepumpen ser ut en avgörande faktor. Tidigare har majoriteten av luft-luftvärmepumpar inte direkt varit en fröjd för ögat. Stora skrymmande maskiner som såg ut som om de var i en science fiction-film från 1980-talet. Lyckligtvis är det inte längre fallet. Hur viktigt din design är för dig är dock något du bör tänka på innan du väljer en värmepump, eftersom det ofta är kopplat till budgeten.

Budget

För de flesta kommer värmepumpens budget och pris att vara avgörande för vilken lösning och modell som ska köpas. Gör därför en runda med olika leverantörer innan du bestämmer dig och se till att priset inkluderar montering.

Ändå är det viktigt att nämna att du inte ska stirra dig blind på priset. Den slutliga beräkningen beror på långsiktiga energibesparingar och hur länge värmepumpen kommer att vara kvar. Detta faller igen på kvalitet, vilket innebär att värmepumpslösningen kommer att ha en högre investeringskostnad. Gör dig själv inte en otjänst genom att hoppa på det billigaste du hittar.

-> Hitta din värmepump här

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.