Följ Mitsubishi Electric

​Hur du rengör filtren i värmepumpen

Blogginlägg   •   Apr 01, 2019 10:00 CEST

Filter

Håll värmepumpen i toppskick med regelbundet underhåll och rengöring av filtren.

En värmepump är en bra investering, men det är viktigt att komma ihåg att underhålla produkten för bästa hållbarhet och effektivitet. Detta är inte ett stort men lika viktigt jobb. Om värmepumpen inte är väl underhållen fungerar den sämre.

Smutsiga filter kan med tiden orsaka kondens i värmepumpen och bidra till bildandet av svampar, t.ex. mögel, och behovet av ersättning kommer att gå snabbare än normalt. Så hur ofta och hur ska du rengöra filtren i värmepumpen?

Rengöring av värmepumpen

Hur ofta du rengör värmepumpen beror på många faktorer. Om du har djur, röker eller bor i ett område med sämre luft, kan du behöva rengöra värmepumpen oftare. Värmepumpen ska rengöras enkelt och snabbt varannan vecka, alternativt efter behov. Var tredje månad eller efter behov behöver den noggrannare rengöringen.

Utöver det underhåll du själv gör, behöver värmepumpen nödvändig inspektion och en noggrann service med 2 till 3 års mellanrum, beroende på vilken användning och miljö du bor i. Denna tjänst är mer omfattande och måste utföras av en installatör. Detta säkerställer att du har en värmepump som varar och fungerar utmärkt under lång tid.

Förberedelser före rengöring av filtren

Innan du börjar rengöra värmepumpen, börja alltid genom att stänga av den med fjärrkontrollen, ta bort säkringen eller strömbrytare.

När du först rengör filtren, kontrollera utsidan för pollen, löv och skräp. Ta bort detta och tvätta utsidan med till exempel vatten och svamp. Gå sedan tillbaka in, ta bort frontlocket och gör rent filtren.

Två olika filter rengörs

Det första du ser när du öppnar värmepumpen är grovfiltret. Detta är till för att ta bort de största partiklarna, som damm, människohår och djurhår. Dessa filter ska rengöras varannan vecka eller vid behov.

Grovfilter tas bort och dammsugas försiktigt med borstmunstycke. Man kan uppnå goda resultat med bara dammsugning, men det är också bra att skölja filtren i ljummet vatten från kranen. Efter sköljning med vatten måste de torka väl i skuggan innan det sätts tillbaka.

I några av våra värmepumpar finns det även luftreningsfilter eller finfilter som de också kallas. Dessa har två funktioner:

Hålla din inomhusmiljö fri från mindre dammpartiklar, bakterier, virus, mögel och allergener.

Ta bort dålig lukt.

De finfiltren kan tvättas på samma sätt som grovfiltren, eller sättas i ljummet vatten i 15 minuter och sköljas väl efteråt. Till skillnad från grovfiltret kan de behöva bytas ut. Vi rekommenderar att du byter ut finfilter när damm, föroreningar eller lukt inte kan avlägsnas genom rengöring eller till exempel när värmepumpen ska servas.

Om du är osäker på hur du rengör filtren i din värmepump kontakta din lokala återförsäljare!

Våra modeller med Plasma Quad-filter

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.